(Image: g-stockstudio / Shutterstock )

5 tips voor het leggen van je eerste contact in online dating

Zo maximaliseer je de kans dat jouw eerste bericht interesse wekt.

Bij online dating kan het versturen van een berichtje of het oppakken van de telefoon voor het eerste gesprek voor veel gebruikers zenuwslopend zijn.

Het initiëren van contact maakt ze meestal erg nerveus en deze nervositeit wordt vergezeld door een gevoel van spanning en een tinteling. Het komt maar al te vaak door dat het doorstaan van deze gevoelens wordt beloond wanneer de juiste gelegenheid zich voordoet. Alhoewel je het kunt helpen ontwikkelen door de volgende tips en trucs te volgen.

#1 Waag gewoon een gokje

Ben je bang dat je niet de juiste woorden vindt? Voor het geval dat dit jou ervan weerhoudt om een berichtje te sturen naar een profiel die jou intrigeert, is het mogelijk dat jij jezelf en je potentiële partner een van de beste momenten van het leven ontneemt.

Ten slotte zal niets aan jouw situatie veranderen als jouw contactpersoon niet reageert. En als je wel een reactie krijgt, heb je misschien kans op een online flirt of - misschien - zelfs meer.

#2 Heb geduld

Zelfs al kost het enkele seconden in de hedendaagse wereld om een bericht te sturen en hierop te reageren, moet je geduldig blijven.

Mensen zullen niet altijd gelijk kunnen reageren. Soms hebben ze ook last van angst tot contact en hebben ze er moeite mee om de juiste woorden te vinden. Oefen daarom geduld uit. Dit zal in de meeste gevallen beloond worden.

(Image: Rawpixel.com / Shutterstock )(Image: Rawpixel.com / Shutterstock)

#3 Durf te laten zien dat je nerveus bent

Hoe duidelijker, wereldser en gestandaardiseerder jouw poging tot contact op datingsites, hoe kleiner de kans op succes.

Voel jij je onzeker en nerveus over jouw woordkeuze en onderwerp? Communiceer dit openlijk naar je gesprekspartner. Niet alleen neemt dit druk weg van jullie beide - het zorgt ook voor sympathie.

#4 Doe vooraf je huiswerk

Bewijs, in je eerste uitwisseling, dat je niet zomaar contact opneemt vanwege een leuke profielfoto: toon aan dat je oprecht interesse hebt in de andere persoon. Dit kun je doen door aandachtig het profiel te lezen en door ernaar te verwijzen tijdens jullie eerste contact.

Bedenk ook een paar woorden om het bericht mee te eindigen, waarbij je vriendelijk doch krachtig verzoekt om een reactie van je gesprekspartner.

#5 Toon interesse, maar stel niet te veel vragen

Als je in je eerste bericht veel vragen stelt, kan dit attent en geïnteresseerd overkomen - toch is het mogelijk dat je al snel een persoonlijke grens overschrijdt.

Verder hebben veel mensen er moeite mee om te reageren op grote aantallen vragen.  Dat kost ten slotte veel moeite! Dus je kunt beter gegeven informatie gebruiken om de aandacht te richten op dingen die je misschien gemeen hebt om zo elkaar beter te leren kennen.

Dit kun je bereiken door iets te schrijven zoals: "Ik zag in je profiel dat je van gitaarspelen houdt. Ik wilde je even een berichtje schrijven, want ik ben ook begonnen met spelen en begeef me nu dieper in de muziek dan 3 jaar geleden..."

(Image: Ditty_about_summer / Shutterstock )(Image: Dittyaboutsummer / Shutterstock)

Conclusie: houd het scherp, kort en origineel, terwijl je een gevoel van diepte creëert

Zorg ervoor dat je niet zomaar een lege zin als "Wil je graag ontmoeten, laat wat van je horen!" in je eerste bericht achterlaat. In de meeste gevallen werkt dit niet.

In plaats daarvan neem je de tijd om een paar regels te schrijven (niet meer dan 300 woorden) en om aan te geven waarom je de andere persoon wilt ontmoeten, wat je leuk vindt aan hem of haar, terwijl je ook een beetje over jezelf weggeeft (je persoonlijkheidskenmerken, hobby's, beroep, enz).

Zolang je maar oprecht en eerlijk interesse toont in een profiel en ook de juiste toon houdt, dan zul je meestal al op je eerste bericht een reactie krijgen.